Magasztalás

Avagy hogyan álljunk ellent a csábításoknak fiatal kutatóként...

A tudomány érdekes műfaj. Ha pénzre van szükségünk a műveléséhez, annak megszerzéséhez az egyik bevált módszer a pályázatírás. Ez egy olyan játék, amiben a kezdőjátékos beküld egy programjavaslatot, majd úgy egy év elteltével visszakap arról egy értékelést, amelyet tetszése szerinti nemes vagy merőben praktikus célokra felhasználhat. Az értékelés készítésével olyasvalakit bíznak meg, akit a pontozóbírók valamilyen megfontolásból a kérdéses kutatási téma szakértőjének gondolnak. A lényeg azonban az, hogy a pályázó soha nem tudhatja meg, kik ezek a tehetséges emberek.

Az örömök másik forrása a cikkek bírálati rendszere. Itt hasonlóan rejtélyes elvek alapján kiválasztott, szintén névtelen bírálók esetenként érzékelhetően heroikus erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy valami értelmeset bírjanak mondani, vagy kérdezni a témával kapcsolatban. Ha ez nem megy, akkor kijavítják a helyesírási hibákat.

Ezen az oldalon a saját munkámmal kapcsolatos legeredetibb véleményeket gyűjtöttem össze a Nyájas Olvasó szórakoztatására.

Egyúttal szeretném megköszönni bírálóimnak is a hatékony közreműködést.A tudományos nézőpont...

"A pályázó kitűzött céljai mind a magyar, mind a nemzetközi tudományos közösség számára jelentőséggel bírnak, hiszen a számítógépes szimuláció a gondolkodás új eszköze lehet a Liesegang-jelenség kutatásában. Ugyanakkor tudományos szempontból nehezen képzelhető el, hogy a pályázó valóban képes lesz megalkotni egy olyan általános elméletet, amely tényleg leírja az összes morfológiai és kinetikai anomáliát, amint azt pályázatában állítja."Ön bizonyára tréfál Mr. Büki...

"A pályázat tömör, logikusan felépített, a célok világosak. Eltekintve a Liesegang-jelenség általános elméletének megalkotásától, a kitűzött célok többsége valószínűleg megvalósítható. A pályázó egyszerűen túl ambiciózusnak tűnik: az említett általános modell megalkotása több mint egy évszázada megoldatlan tudományos probléma. A javasolt költségvetés mindennemű változtatás nélkül elfogadható, ámbár kissé szerénynek gondolom."

"Számos kiváló módja van annak, hogy megóvjuk magunkat a csábításoktól, a leghatékonyabb azonban kétségkívül a gyávaság."
(Mark Twain)Reneszánszra várva...

"Személy szerint úgy gondolom, hogy a Liesegang-jelenség mechanizmusának vizsgálata érdekes és izgalmas tudományos probléma. Igaz ugyan, hogy a téma nem tartozik napjaink preferált kutatási irányzatai közé, nem kizárt azonban, hogy hamarosan reneszánszát éli majd. A számítógépes szimuláció ideális eszköznek tűnik ezen a területen. Bár nehezen képzelhető el, hogy valóban választ kaphatunk a témával kapcsolatos összes olyan kérdésre, amelyek több mint egy évszázada megválaszolatlanok, úgy gondolom, a pályázat javarészt realisztikus."A jól feltárt megoldhatatlan probléma – vagy mi...

"A javasolt program nem tartozik napjaink preferált kutatási irányzatai közé. A Liesegang-jelenséget már jól értjük. Nehezen képzelhető el, hogy a pályázó képes lenne megoldani az általa említett tudományos problémákat."A vak filmkritikus esete...

"Had kezdjem azzal a megjegyzéssel, hogy az irodalmazás a szerző és nem a bíráló feladata. Egyszerűen döbbenetes, milyen antik irodalmi hivatkozások vannak ebben a cikkben.
...
Mivel jómagam a mintázatképződéssel inkább csak úgy általában vagyok tisztában, a kémiai rendszereket nem nagyon ismerem, ezért egy a Liesegang mintázatokkal kapcsolatos webes kereséssel kezdtem. 399 találatom volt.
...
Továbbá feltűnt, hogy a Liesegang mintázatokkal a közelmúltban is foglalkozott számos a mintázatképződés területén tevékenykedő szerző.
...
Az is feltűnt továbbá, hogy számos olyan problémán, amit a szerző nyitottnak vagy megoldatlannak titulál, az említett szerzők a közelmúltban elgondolkodtak, vagy legalábbis hivatkoztak rá.
...
Összességében úgy gondolom, hogy ez a cikk semmiféle kapcsolatban nem áll a jelenkor fizikai szakirodalmával, egyetlen ellenőrizhető új állítást sem tartalmaz, ezért nem javaslom a közlését."

"Minél korszakalkotóbb az elképzelésed, annál több hülyét kell meggyőznöd az igazadról." (Ismeretlen)